ROBERT BUCUR
Remus Burciu
Fenechiu, Savu & Asociatii
Gabriel Stoian
Lovin si Asociatii
SCPA Moloman, Lazăr și Asociații
Aron, Racoviceanu & Asociatii
PORTALUL INSTANTELOR DE JUDECATA

CEI MAI MARI CRIMINALI ÎN SERIE DIN ROMÂNIA. Anchetați pentru ȘAPTE ASASINATE.

iulian_tiganila1_def454d1be
CEI MAI MARI CRIMINALI ÎN SERIE DIN ROMÂNIA. Anchetați pentru ȘAPTE ASASINATE. Alte două cadavre, descoperite după 14 ani

Cei mai feroce criminali în serie din România se află în fața celei de a patra condamnări pentru omor deosebit de grav. Iulian Țigănilă, zis „Țiganu” (50 de ani) și Ion Barbu, zis „Chioru” (56 de ani), ambii din comuna Ungheni, județul Argeș au fost trimiși în judecată de Parchetul General pentru alte două crime. Până acum, cei doi au fost condamnați pentru uciderea a doi bărbați și a unei femei, gravidă în luna a cincea. Sunt suspecții principali în alte la patru asasinate.

Iulian Țigănilă și Ion Barbu au fost condamnați, prima oară, în anul 2004, pentru uciderea lui Ion Burcică. De atunci,  polițiștii Direcției de Investigații Criminale din IGPR au descoperit ascunse în fântâni sau canale de irigații alte șase cadavre. Crimele au avut loc între anii 1998 și  1999. Criminaliștii susțin că cele şase victime ale celor doi sunt: Cornel Albu, Elena Spătaru, Ion Burcică, Ion Oprea, Janea Bucoveanu şi Gheorghe Ţârcu. Acestora li se adaugă o altă femeie, necunoscută încă.

Pe una dintre victimele pentru care au fost trimiși în judecată, prin rechizitoriul întocmit pe 16 decembrie 2013, cei doi au ucis-o în cursul lunii iunie 1998. Ion Oprea, zis „Mangeac” avea o garsonieră în Pitești pe care vroia să o vândă, iar Țigănilă s-a oferit să îl ajute. În realitate, când s-au întâlnit, acasă la Oprea, Barbu și Țigănilă i-au dat să bea un amestec de țuică, antigel și somnifere care l-a ucis. După aceea, ucigașii au ascuns cadavrul care nu a fost descoperit nici până astăzi. Apoi, Țigănilă s-a dat drept Oprea și i-a vândut garsoniera, faptă descoperită mai târziu de oamenii legii. În acest timp, pentru ca familia victimei să nu reclame dispariția, Țigănilă a pus doi apropiați să le scrie părinților și fraților lui Oprea scrisori din care reieșea că a plecat la muncă în Grecia, s-a însurat și are un copil în vârstă de șase luni. Ca să pară convingător, într-un plic a pus și o fotografie a unui băiat. Abia în luna decembrie 1999, fratele lui Oprea l-a dat dispărut, iar polițiștii au început căutările.
Folosind acelaşi mod de operare, în luna decembrie a anului 1998, Ţigănilă şi Barbu l-au ucis pe Janea Bucoveanu, pentru a-I vinde apartamentul din Pitești. Omul a fost servit cu același „cocktail” ucigător, format dintr-un amestec de alcool, antigel şi somnifere. După aceea, criminalii au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită, de pe raza satului Strâmbeni, comuna Căldăraru, județul Argeş. Peste el, criminalii au aruncat o cantitate mare de piatră. În aceeași fântână, anchetatorii au găsit, în anul 2000, cadavrul lui Ion Burcică, dar pe al lui Bucoveanu l-au scos abia în octombrie 2012, după ce au scos piatra aruncată asupra lui. La fel ca în cazul lui Oprea, Iulian Ţigănilă a încercat să creeze aparenţa că Janea Bucoveanu este în viaţă, redactând, prin intermediul unor persoane, două bilete pe care le-a pus în uşa apartamentului victimei, acolo unde au fost găsite de către un frate al acesteia.
Prin același rechizitoriu, procurorul a decis să îi scoată pe Țigănilă și Barbu de sub urmărire penală în cazul unei morți suspecte de care au fost acuzați inițial. Este vorba despre Gheorghe Țîrcu, al cărui cadavru a fost găsit fără viață, în anul 1996. Crima a fost dezvăluită de un deținut care a stat închis cu Ion Barbu, în penitenciar. Ucigașul a povestit cum, împreună cu Țigănilă, a omorât trei oameni. Printre ei, Gheorghe Țîrcu. Acesta a murit în luna februarie a anului 1996. Într-o seară, Țîrcu s-a îmbătat și a adormit. Cei doi i-ar fi băgat pe gât o bucată de șuncă și l-au sufocat pentru a-l jefui. După descoperirea cadavrului, la autopsie legiștii nu a putut stabili clar dacă bucata de șuncă a fost introdusă cu forța sau înghițită voluntar de Țîrcu. Drept urmare, procurorul a decis că nu sunt probe suficiente de încadrare a faptei de omor deosebit de grav.
Cea dea treia victimă descoperită, în aceeași fântână din Strâmbeni, odată cu Janea Bucoveanu, în octombrie 2012, este al unei femei, rămasă neidentificată până acum. Procurorul a disjuns cauza iar Țigănilă și Barbu vor fi judecați, într-un caz separat.
Povestea cazului a început în anul 2000 când, într-o fântână de pe un câmp de la marginea comunei Ungheni, a fost descoperit cadavrul lui Ion Burcică, dispărut de opt luni de la domiciliu. Polițiștii primiseră o scrisoare anonimă despre crimă. Nu a durat mult şi anchetatorii au stabilit că principalul suspect este Iulian Ţigănilă, care a fost văzut frecvent în compania lui Burcică. Individul a fost arestat, judecat şi condamnat, dar cercetările au continuat. Asupra lui Ţigănilă planau suspiciuni că ar avea şi alte vieţi pe conştiinţă, iar din investigaţii a rezultat că individul l-a avut complice pe Ion Barbu, care în 2002 a fugit din ţară. Depistat în Italia, acesta a fost extrădat în decembrie 2004 şi a ajuns în spatele gratiilor.


Preluare: EVZ.ro

Radulescu si Asociatii
Alin Paidiu
Baroul Ilfov
Mihai Rapcea
Simona Habără
Adriana Manoli
Cristina Nan